Muzeul din satul Beşalma (Găgăuzia)

 Satul Beşalma este introdus de UNESCO, în buletinul său periodic, ca un centru unic de cultură Găgăuză.

Încă de pe timpul dominaţiei turceşti, pe rîul de stepă Ialpug, a apărut satul Comrat – în prezent capitala Găgăuziei autonome. 
În partea de sud a Moldovei, la 110 km de Chişinău, în Găgăuzia, în s. Beşalma se găseşte Muzeul de Istorie şi Etnografie a unicului popor ortodox de origine turcă – găgăuzii. Unul din iluştrii oamenii ai acestui popor a fost Dumitru Cara-Ciobanu, scriitor şi bun cunoscător a culturii şi folclorului găgăuz. De-a lungul întregii sale vieţi acesta a fost implicat în activităţi care au vizat dezvoltarea acestei culturi.
El a fondat în 1966 la Beşalma, Muzeul Culturii Găgăuze, în care se păstrează sute de exponate din domeniul culturii materiale şi spirituale ale găgăuzilor, acumulate pe parcursul a două secole de aflare pe teritoriul Moldovei. Cîteva săli sunt dedicate publicării scriitorilor şi poeţilor găgăuzi, dar cel mai valoros exponat este colecţia de filme, filmate în timpul evenimentelor importante din satele găgăuze din stepa Bugeacului, care pot fi vizualizate într-un mic cinematograf din incinta muzeului.
 

Partenerii nostrii