Cetatea Soroca

 A avut un rol aparte în moştenirea istorică şi culturală a poporului moldovenesc. Se găseşte în mijlocul oraşului Soroca, la circa 160 km spre nord de Chişinău. în perioada medievală cetatea Soroca făcea parte dintr-un vast sistem defensiv al Moldovei, care includea: 4 cetăţi la Nistru, 2 cetăţi pe Dunăre şi 3 cetăţi în nordul ţării.
În aşa fel, cu un adevărat "brîu de cetăţi din piatră", erau protejate hotarele ţării. Cetatea Soroca a fost construită la trecătoarea peste Nistru pe locul unor fortificaţii mai vechi.
La 1499, din porunca Voievodului Ştefan cel Mare, este înălţată o cetate pătrată din lemn pe locul fortăreţei genoveze Olihonia (Alciona). Între anii 1543-1546, în timpul domniei lui Petru Rareş, cetatea este rezidită din temelie de piatră, aşa cum o vedem şi astăzi, adică rotunda cu diametrul de 37,5 m şi cu 5 bastioane egal depărtate între ele. Meşterii au pus la baza calculelor lor legea supremă a armoniei "secţiunea de aur", fapt care face cetatea unicală printre mostrele de arhitectură defensivă din Europa.
 
Cetatea Soroca mai este cunoscută şi drept loc unde s-au întrunit oştirile moldovene sub conducerea celebrului om de stat Dimitrie Cantemir si armatele ruseşti conduse de ţarul Petru I în timpul campaniei de la Prut împotriva ostaşilor turci în a. 1711. În cetate au mai fost: Bogdan Hmelniţki, Timuş Hmelniţki, Alexandru Suvorov s.a.
Fortăreaţa este unicul monument medieval din Moldova, care s-a păstrat aşa cum l-au conceput meşterii, iar in bastionul de la intrare există o biserica mica militarăs.

Partenerii nostrii