Teatrul cu orgă

 Pe partea impară a bulevardului Ştefan cel Mare colţ cu strada Vlaicu Pârcălab se afla una din cele mai frumoase, neatinse de război clădiri din Chişinău, construită la începutul sec XX de inginerul М. Cerecul – Cuş pentru banca municipală.

Edificiul este executat în forme monumentale în stil clasicist cu elemente de romantism; este executat cu portice a cîte 4 coloane în stil corintian din partea faţadelor centrale şi laterale. Se deosebeşte prin integritatea imaginii, proporţiile exacte şi detaliile sculpturale bine conturate. Expresivitatea imaginii edificiului este sporită de conturul cupolei  şi a grupurilor sculpturale. Intrarea principală în Sală cu orgă era înainte încoronată de sculptura zeului comerţului - Mercur.
În anii 1975-1978 clădirea a fost reconstruită. Replanificarea spaţiilor interioare nu a influenţat exteriorul. 
 
În anul 1978 în această clădire s-a deschis Sala cu orgă, unde compania cehoslovacă Rieger Kloss a instalat orga cu 40 registre şi 3000 ţevi cu un sunet excelent. Sala pentru spectatori cu o capacitate de 500 locuri este înfrumuseţată de 10 coloane. În nişele acesteia şi cele două foaiere spaţioase sunt plasate simetric portrete sculpturale ale renumiţilor compozitori. Decorul interior uimeşte prin splendoarea sa, sala este luminată de lustre de cristal unice în felul lor.

Partenerii nostrii