Locurile de interes

 De-a lungul istoriei multiseculare Ciprul a jucat un rol foarte important în dezvoltarea evenimentelor Mării Mediteraneene din Est. Primele atestări istorice datează încă din secolul VI înainte de era noastră. Una din cele mai antice aşezări umane în Europa se consideră Choirokoitia, situată nu departe de Larnaca. Ciprul – este locul unde s-a născut Zeiţa Afrodita. Piatra măreaţă ce iese din mare – loc cunoscut cu denumirea Petra Tou Romiou – conform legendei se spune că de aici ar fi apărut din spuma mării Zeiţa dragostei şi a frumuseţii – Afrodita, Piscina Afroditei din Polis şi Havuzul lui Amoros (Izvorul Dragostei) de asemenea atestă existenţa zeiţei pe teritoriul insulei. Această legendă a servit drept călăuză pentru cult şi ritualuri în toate ţările vecine care au supravieţuit câteva secole.Oraşul Nicosia (Nicosia) este situat în inima insulei în valea cu sol fertil Mesaoria, între două lanţuri de munţi – Troodos şi Kirenia. Este unul din cele mai mari şi populate oraşe de pe insulă. Numărul populaţiei este de aproximativ 180 mii de locuitori. Divizată în două părţi Nicosia este în acelaşi timp capitala Republicii Cipru şi un Centru modern turcesc a Ciprului de Nord. Din limba turcă Nicosia înseamnă Lefcosa.  Grecii ciprioţii îşi numesc capitala Lefcosia.

Zidurile Veneţiene.
Zidurile veneţiene au fost ridicate la sfârşitul domniei veneţienilor, între 1567-1570, după proiectul arhitectului Giulio Savorgnano. Valurile de pământ se acopereau cu piatră, 11 bastioane trebuind să uşureze apărarea zidurilor oraşului, care atingeau lungimea de cinci metri. Pentru accesul în oraş au fost construite trei porţi: Famagusta, Paphos şi Kirinei .

 

Porţile Farmagusta . Sunt una din cele trei treceri prin zidurile veneţiene, cunoscută şi ca Poarta Giuliano. De aici îşi începeau drumul cei care plecau spre Farmagusta şi Larnaca.  Proiectul de restaurare a porţii a cîştigat Premiul Internaţional „Europa Nostra”.

Laiki Geitonia. Din traducere înseamnă "Cartierul Alăturat". Este un cartier al oraşului vechi, care a fost restaurat cu multă dragoste şi acurateţe. Casele cu o arhitectură tradiţională, din calcar (piatră de var), cu balcoane şi obloane la ferestre, formează străduţe înguste cu ateliere meşteşugăreşti şi tarabe pentru suvenire, cu numeroase magazine şi cârciumi. Este de asemenea ideal pentru plimbări. Este situat în interiorul zidurilor veneţiene, nu departe de piaţa Plateia Elefterias, pe partea opusă a bastionului D’Avila.Pe întreg teritoriul insulei veţi descoperi o mare varietate de locuri naturale şi istorice, peisaje de munte, sate pitoreşti şi oraşe pline de culoare. Aceasta este ţara festivalurilor celebre, a tradiţiilor şi legendelor, unde domneşte ospitalitatea şi frumosul, această insulă pe bune poate fi numită insula-muzeu. Aici este păstrată toată istoria. Ruinele oraşelor antice neatinse de timp, amfiteatre, castele, temple, mănăstiri bizantine izolate şi multe alte monumente antice – martorii tăcuţi ai Ciprului.

Homer a numit Ciprul ca „ una din cele mai frumoase şi înfloritoare insule”. Timp de secole Ciprul a atras, a captivat şi a inspirat popoarele. 

Partenerii nostrii