Informaţie utilă

 Bucătăria:

Influenţa grecească asupra bucătăriei tradiţionale este una puternică. Peste tot în Cipru puteţi găsi taverne, care oferă bucate naţionale din bucătăria cipriotă. Iată câteva dintre ele.

Specialitatea bucătăriei cipriote – bucatele din carne şi legume. Mâncarea este sănătoasă, uşoară, deseori se întrebuinţează grăsimile vegetale, dar nu cele de origine animală. Produsele de mare nu se consumă foarte mult, deoarece peştele de pe malul mării practic nu se prinde, acesta fiind transportat din alte regiuni ale Mării Mediteraneene şi din orice colţ al lumii. Ca rezultat – preţuri mai ridicate pentru bucatele din peşte. Soiurile locale de peşte includ păstrăvul (în limba greacă „pestrofa”); este crescut în bazinele de pe insulă.

Dulciurile din bucătăria cipriotă sunt de origine estică. Halvas – biscuiţi dulci, Cadaif- fidea dulce ca musacaua, lucumi- (aici este clar că este vorba despre Rahat Lucum), Baclavas (este vorba de pahlava) – prăjitură cu nuci, cu aromă de miere şi sirop. Mierea cipriotă este foarte gustoasă.

 

Sfaturi la ajungerea în ţară, securitatea personală, ocrotirea sănătăţii şi a bunurilor turiştilor

Fiţi atenţi! - Ciprioţii circulă pe partea stângă a drumului. În timpul verii începând din luna mai până în luna septembrie de la ora 13:00 până la ora 16:00 în Cipru este – Siesta (odihna de după masă) şi multe localuri nu lucrează.

Pentru filmări în muzeele de stat aveţi nevoie de permisiune specială. Se interzice fotografierea zonei de frontieră, a soldaţilor şi obiectelor militare.

Pentru vizitarea bisericilor, mănăstirilor şi moscheilor se necesită o vestimentaţie adecvată  (nu se admit pantalonii scurţi, fustele mini, umerii descoperiţi). Neapărat trebuie să aveţi cu dumneavoastră o eşarfă sau o fustă, sau să închiriaţi la intrare.

Atenţie! Turiştii sunt obligaţi să respecte legile locale, normele de conduită, tradiţiile, obiceiurile culturale şi religioase. Nerespectarea legislaţiei poate conduce la urmărirea penală. Fiţi precauţi în timpul călătoriei, respectaţi regulile securităţii personale, monitorizaţi siguranţa bunurilor şi a documentelor. Păstraţi lucrurile de preţ în safeul de la hotel, faceţi copia paşaportului şi a vizei dumneavoastră. Luaţi cunoştinţă cu condiţiile de asigurare indicate în poliţa de asigurare. Se recomandă plata de asigurare suplimentară luând în consideraţie călătoriile specifice.  

Sărbătorile şi Zilele de odihnă

1 ianuarie – Anul Nou; 6 ianuarie - Epifania (sărbătoarea celor trei magi sau Boboteaza), 15 februarie -Vinerea Verde; 25 martie – Ziua Independenţei greceşti (revoluţiei naţionale de eliberare din anul 1812); 1 aprilie – Ziua grecilor şi ciprioţilor, Vinerea Patimilor, Paştele; 1 mai – Ziua muncii şi a Primăverii, Cataclizmos – sărbătoarea renumită a apei; 15 august – Adormirea Maicii Domnului; 1 octombrie – Ziua Independenţei Ciprului; 28 octombrie – Sărbătoare naţională a Greciei (Ziua „Ohi”);  25 şi 26 decembrie - Crăciunul.  Pe lângă aceasta Pe lângă aceasta ciprioţii mai sărbătoresc aproximativ 40 de sărbători naţionale, care au un caracter local sau sezonier. În partea de Nord a Ciprului, unde locuiesc turcii, sunt alte sărbători.


Vestimentaţia
:

Pe timp de iarnă puteţi avea nevoie de scurtă, pulover, blugi şi umbrelă. Vara aveţi nevoie de haine comode pentru odihna la plajă. Dacă veţi pleca în excursie pe la Lăcaşurile Sfinte în timpul croazierei prin Israel şi Egipt, şi de asemenea veţi vizita biserici şi mănăstiri, femeile trebuie să fie îmbrăcate adecvat, umerii şi genunchii trebuie să fie acoperiţi (fustă), iar pentru bărbaţi nu se admit pantalonii scurţi. Un costum elegant de seară va fi de folos pentru amatorii de distracţii.

Cumpărături:
Obiecte de meşteşugărie (dantelă şi broderie lefcariotă, ceramică, articole din argint, monede de argint şi cupru, articole din trestie), Vinul Cipriot "Comandaria", Berea KEO.

De asemenea se pot procura la un preţ accesibil articole din piele de o calitate superioară, blănuri, bijuterii, încălţăminte.

Nu se recomandă consumarea apei de la robinet, puteţi procura apă potabilă în sticle de plastic la orice magazin. 

Partenerii nostrii