Informaţie utilă

 Bucătăria tradiţională

În Emirate se foloseşte bucătăria tradiţională care este practic unică pentru toate ţările arabe.

Deoarece musulmanii nu mănîncă carne de porc, în felurile de mîncare cu carne se folosesc în mare parte carnea de vită, de ied, de viţel, carnea de pasăre, peştele şi ouăle. De multe ori carnea se prăjeşte pe o tigaie încinsă fără grăsime, ceea ce oferă cărnii un gust aparte. Merită să gustaţi carnea de ied cu orez şi nuci - "guzi", frigărui "tikka", tradiţionala "shawarma" arabă, pîrjoalele din carne de berbec cu ierburi "kustileta", renumitul frigărui din carne marinată de berbec sau de vită - "kebab", cel din carne de berbec "shish-кебаб", carnea cu condimente şi orez "makbus", kebabul tradiţional din carne tocată "kofta", gogoaşele de carne "kebbe", friptura din carne asortată "meshuz-mushakkal", pizza specifică "razs", ardeiul dulce umplut cu carne de berbec tînăr şi multe alte feluri de mîncare, nu mai puţin originale.

Sunt foarte populare felurile de mîncare din carne de pasăre – găină înăbuşită cu tomate, găină pe aburi "al-mandi" cu miere, budincă cu carne de găină "haris" (deseori este şi cu carne de viţel), orez cu bucăţele de carne de găină înăbuşită "Biryani-аjaj", frigărui din carne de găină "tikka-dajaj", găină picantă "djadj-tannuri", carnea de prepeliţă, foarte apreciată în orient "samman" ş.a.

 


Tradiţiile şi regulile de conduită în ţară
Coranul le interzice musulmanilor să întrebuinţeze băuturi spirtoase, de aceea în EAU există restricţii la întrebuinţarea alcoolului. Băuturile spirtoase sunt comercializate vizitatorilor restaurantelor şi barurilor din cadrul hotelurilor. Majoritatea restaurantelor din afara hotelurilor nu au dreptul să comercializeze băuturi spirtoase. În emiratul Sharjah există «prohibiţia» sau «legea seacă», pentru încălcarea căreia sunt pedepsiţi şi străinii nemusulmani fără nici o toleranţă, ajungîndu-se pînă la atragerea la răspunderea penală.

Musulmanilor le este interzisă întrebuinţarea cărnii de porc. În supermarkete pentru comercializarea cărnii de porc se oferă o vitrină izolată. Imaginea unui porcuşor vesel pe tricoul dumneavoastră sau pe geanta de plajă poate fi apreciată destul de negativ.


Îmbrăcămintea trebuie să fie destul de modestă, în special în timpul sărbătorilor musulmane şi a Ramadanului – luna musulmană de post.

În Emirate s-au instaurat legi nescrise cu privire la regulile de conduită şi purtare a îmbrăcămintei. Dacă costumele de baie, inclusiv bikini, sunt admisibile la plaje sau lîngă bazinul hotelului (variantele «topless» şi nudiste sunt excluse!!!), atunci în celelalte cazuri trebuie să evitaţi să apăreţi în locurile publice în haine deschise sau mulate pe corp. În special acestea se referă la Emiratul Sharjah, unde legile sunt mai stricte. 


Iubitorii de fotografii trebuie să ştie că fotografierea oamenilor fără acordul lor este considerat un lucru nepoliticos. Mai mult, aici se consideră o ofensă fotografierea femeilor arabe. Nu se recomandă să fotografiaţi instituţiile de stat, băncile, precum şi obiectele de importanţă militară.


Zilele de odihnă şi sărbătorile
Zilele de vineri şi sîmbătă – sunt zile oficiale nelucrătoare. Sărbătoarea naţională - 2 decembrie 1971, cînd a fost declarată independenţa statului EAU. Această zi este sărbătorită peste tot, la fel ca şi 1 ianuarie (Anul Nou), 6 august (Ziua urcării pe tron al şeihului Zaid) şi cîteva sărbători religioase, data calendaristică a cărora se schimbă.

Apa potabilă
Nu vă recomandăm să beţi apa de la robinet. În toate hotelurile şi restaurantele se serveşte apă minerală de producţie autohtonă. În magazine se vinde apă potabilă în ambalaje de plastic. 


Partenerii nostrii