Spania / Madrid

 

Madrid: frumuseţe sculptată în piatră şi suflet
„Prin zilele Madridului, prin secole, 
Pluteşte în culori cochetul San Isidro...”
M. Shapiro
 
Madrid: fermecător şi veritabil. Aici nu există monotonie, fiecare cartier de aici îşi are lumea, sufletul şi istoria sa, o aură unică. Madrid este imprevizibil şi amuzant. Vînzătoarea farmaciei locale, v-a lua la întrebări cumpărătorul despre rudele sale, de parcă ar fi învăţat cu el în aceeaşi şcoală. Madrid este o poezie sculptată în piatră şi istorie transpusă în picturile marilor spanioli: El Greco, Goya, Velasquez. 
Străzile din Madrid par a fi construite intenţionat pentru a cunoaşte oameni noi şi pentru comunicare. În micile cafenele, madrizienii stau ca acasă, gesticulînd expresiv, strigînd şi veselindu-se. Există chiar şi un termen de disuţii „despre nimic” – „tertulya”. Unele baruri chiar atîrnă anunţul cu subiectul tertulya pentru azi, mîine, o săptămînă. Despre muzică, dragoste, fotbal...
Madrid – înseamnă Piaţa Sol, centrul oraşului şi al ţării. În piaţă stă simbolul Madridului – un urs ce cuprinde un tufiş de zmeură. Aici se preconizează întîlniri, romantice şi de afaceri. Piaţa este locul unde se sărbătoreşte Revelionul, mîncînd exact la ora 00:00 douăsprezece boabe de struguri. Pentru ca anul să fie unul de succes şi roditor. 
Alături de Piaţa Sol se află faimoasa stradă – Alcala. Despre care cîntă cu spor vînzătoarele de flori în piesa „Por La Calle de Alcala”. Aici este situată Academia de Arte Frumoase, Arca de Triumf şi .... băncile. Mai este numită şi Wall Street spaniol, însă chiar şi cele mai serioase locaţii pe Alcala, arată în stilul neobişnuit madrizian. În banca monumentală a Spaniei – Sala lui Goya şi colecţia cărţilor ce au aparţinut Marchizului Salamanca, iar cabinetul conducătorului seamănă la un mini-muzeu de artă aplicată. 
Desigur, Madrid înseamnă şi Prada, și mănăstiri, în spiritul misticismului spaniol şi umbrosul Parc Retiro, unde chiar şi în cea mai dură arşiţă din amiază este răcoare şi proaspăt. Madrid este atît de diferit, vesel şi petrecăreţ, aici chiar şi noaptea circulă autobusele, pentru ca şi acei care au stat prea mult la o „tertulya”, să poată ajunge acasă. Iar cel care a mers o dată pe străzile sale pavate, şi a gustat din aerul libertăţii madrizian, cu siguranţă v-a reveni în Madrid. Oraşul unde fiecare piatră are suflet, răzleţ precum o vînzătoare jucăuşă de flori. 
 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii