Franta / Castele

 

Castelele Franţei- splendoarea şi măreţia trecutului
 
Franţa este decorată cu castele precum cerul catifelat din Sud cu stele. În meterezele lor, în camerele somptuoase şi turnuleţele romantice s-a întruchipat istoria ţării şi a lumii, de la drumeţii cruciale pînă la războiae sîngeroase, de la baluri fabuloase pînă la intrigi din curtea regală şi conspiraţii misterioase. Ele nu au asemănări comune şi soarta lor a fost diferită: unele castele au fost consturite pentru apărare şi consolidare, altele au fost destinate luxului şi divertismentului...
 
Castelul d’If
 
Închisoarea misterioasă al nobilului Edmond Dantes, castelul d’If, a fost iniţial construit ca o fortăreaţă ce va proteja Marsilia dinspre mare. Cu toate acestea el nu a fost utilizat în scopul preconizat- Marsilia nu a fost atacată niciodată. În schimb, castelul a fost transformat într-o închisoare excelentă, temniţele întunecoase veacuri la rînd  au evocat teama în călători, pînă la mijlocul secoluluial XIX-lea. Acum, pe coridoarele castelului d’If se plimbă turiştii, iar la primul etaj a fost amenjată odia lui Edmond Dantes, cel care a slăvit castelul întunecos. 
 
Castelul Tarascon
 
Pe malul rîului Ron, literar celebru nu mai puţin decît sumbrul If, Tarascon a fost construit un pic mai devreme, şi nu atât de mult pentru protecţie, cît  pentru monarhi. Apartamente regale decorate, garnitură şi masivul turn principal, terasă cu o vedere încîntătoare spre oraş- Tarascon evocă gînduri la cavaleri şi femei frumoase, la turnee şi drumeţii cruciale. 
 
Castelul Ussé
 
Fabulos şi frumos, pare coborît din imaginea unei poveşti pentru copii. Turnuri albe cu turle gri ascuţite, pereţi acoperiţi cu iederă şi trandafiri, Ussé e atît de miraculos încît anume aici s-a născut ideea lui Charles Perrault de a scrie celebra „Frumoasa adormită”. 
 
Acestea sunt doar trei din mulţimea de castele ele Franţei. Dacă ar fi de descris fiecare castel francez în cîteva fraze, ar ieşi o carte întreagă. Numai în valea Loire se găsesc mii de castele şi fiecare din el este interesant, fiecare este ca o istorie în piatră, fiecare este întruchiparea veacului său, întruchiparea romantismului din trecut...
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii