Spania / Barcelona

 

Barcelona: o frumuseţe deosebită
                                                                                                                                                                                                        „Frumoasă – precum Madonna!
                                                                                                                                                                                                      Elegantă – precum o aristocrată!
                                                                                                                                                                                                                         Oh, Donna Barcelona, 
                                                                                                                                                                                                                   Frumuseţe spaniolă! ”
 
Dacă Sevilla este o pasională dansatoare de flamenco, atunci Barcelona este o donna elegantă cu ochi negri ce poartă dantela străzilor şi cartierelor. Este inima Catalaniei, dragostea şi mîndria ei! Bucle artistice pe văile din Montjik, abilul Parc Guell, cartierul gotic din Piaţa cataloniei – în Barcelona te îndrăgosteşti pasional, fierbinte şi pentru totdeauna. 
Simbol etern al Barcelonei – Sagrada Familia – perfecţiune într-o incompletitudine! Eşafodaje – precum balustrade, automacarale – precum turle a clopotniţelor. Biserica Sagrada Familia, este ultima creaţie al marelui Gaudi, care uimeşte prin grandoarea şi amploarea sa!
Oraşul vechi, Cartierul Gotic... pînza ajură a străzilor, atmosfera anticului şi puterea Spaniei medievale – şi ca o apoteoză – Catedrala, pompoasă şi prestigioasă. În mica curte a catedralei locuiesc gîştele imaculate – simbolul purităţii şi inocenţei al tinerei patroane al Barcelonei, sf. Eulalia. 
Barcelona – imprevizibilă şi eoliană, aşa cum îi stă unei tinere frumoase. Pe bulevardul La Rambla, se plimbă Carmencitele cu sîn generos, muzicienii bucură auzul iar spiritul de libertate te ameţeşte! Rambla răsună cu ciripit de pasăre, miroase a flori şi te ademeneşte în abis (așa-numita Boqueria) în cea mai veche piaţă din Barcelona. Şi acolo, printre grilajele forjate vechi, străluceşte la soare magnifica antura statică, expusă pe rafturi. 
Să fii în Barcelona şi să nu îi vizitezi micile restaurante, să nu iei prînzul într-o cafenea, ar însemna să nu cunoşti oraşul. Paella, renumiata paella, numai aici în Catalonia, este pregătită ca la carte. Paella mariscada, cu aromă de mare şi piper roşu, cu o uşoară adiere de nucuşoară şi tarhon – o invenţie divină a bucătarilor catalanieni. Iar pentru desert – Crema Catalana – budincă de cafea cu o fină crustă de caramelă. 
La sfîrşitul Ramblei vesele, călătorul este aşteptat de Canaletas. Felinarele masive, ascund o taină, în unul din ele este ascuns un havuz. Există şi o legendă care spune că cel care v-a bea apă de aici, neapărat se v-a întoarce în Barcelona. Şi mulţimile de turişti, beau papa din palme, pentru ca într-o zi, să mai inspire briza libertăţii a Barcelonei, să asculte melodiile muzicienilor de stradă, pentru a simţi cu fiecare celulă a coprului, cum se rupe inima spre această libertate, această muzică, acest oraş. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii