Spania / Andaluzia

 

Andaluzia însorită
 
Provincia cîntată de Lope de Vega şi Tirso Molina, însorită şi frivolă, cel mai europnea teritoriu din toate cele arabe, şi cel mai arab dintre cele europene – Andaluzia. Ea a păstrat urmele romanilor, fragmente din solemnitatea maurilor, iar Cordoba, oraş antic, a fost cîndva un emirat. Aici nu este şi nic nu a fost misticism religios castilian, în schimb mereu a fost prezentă pasiunea, sclipirea în ochi negri şi ritmul sălbatic de flamenco. 
Costa del Sol – ţărmul soarelui, care străluceşte aici 325 de zile pe an, iar mulţimile de turişti inundă plajele. Cea mai luxoasă şi modernă staţiune din Coasta Soarelui, Marbella – estetică precum o spaniolă pasională, cu o lungă ţigaretă între degetele curbate de perioada impresionismului glorios. Esplanada este decorată cu sculpturile lui Dali, iar gardurile sunt vopsite în culori de alb şi albastru. Mecca iahturilor Puerto Banus, este mereu aglomerată şi gălăgioasă. Aici "Maserati" și "Lamborghini", urmează negrăbit publicul curios, iar maşinile „Rolls-Royce” rămase pe chei, îşi aşteaptă elegant stăpînii ce au plecat în larg pe iahturile luxoase. Respectabilul San Pedro de Alcantara este liniştiti şi voiajor, precum un domn bine îngrijit în vacanţă. Nălucitoarea Estepona, ademeneşte tineretul „de aur” în cluburile sale prestigioase. 
Granada, Granada, Granada mea ...
Granada fierbinte, zgomotoasă, colorată, în pînza străzilor seamănă cu o tabără a ţiganilor sau un mare bazar arab. Acest caracter specific Sudului, este evidenţiat mai mult în „Cartierul de mătase”, cu stradelele sale înguste precum nişte puţuri. Iar de-a lungul caselor, la primul etaj – se găsesc magazinele musulmane, cu tămîie, mărgele santal, şaluri colorate şi condimente. 
Cartierului i se alătură şi Catedrala, ca o amintire despre faptul că totuşi ţara, este una catolică, şi nu musulmană. În Catedrala Capilla Real, se găseşte cîte un loc sfînt pentru fiecare spaniol – mormîntul regal. Aici se odihnesc biruitorii maurilor -Isabella de Castilia și Ferdinand de Aragon. 
Sevilla, Ronda, Cordoba antică – o lună nu este de ajuns ca să cunoşti cu adevărat Andaluzia. Iar ca să-ţi laşi inima pentru totdeauna în patria îmbietoare a coridei şi flamenco, este suficient şi un minut. E nevoie doar să vezi strălucirea ochilor ei negri şi să auzi lupta melodioasă a chitarelor....
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii