Spania / Alicante

 

Alicante: crinul alb al Spaniei
 
                                                                                                                                                              „După ţara mea de baştină, cel mai mult iubesc Spania”
                                                                                                                                                                                             „Vara periculoasă” Ernest Hemingway
Pe malul de nea din Costa Blanca, printre podgorii şi plantaţii de măslini, sub soarele fierbinte al Spaniei se întinde uimitorul oraş Alicante. Pe lîngă aroma brizei sărate de aici se mai adugă şi amprentele istoriei, severitatea bisericii catolice vecinează armonios cu vechile moschei. Aici au domnit grecii şi romanii, cartaginezii şi maurii, timp de douăzeci şi cinci de veacuri oraşul a văzut multe războaie, însă a rămas la fel de vesel şi binevoitor. Alicante – este oraşul zîmbetului şi căldurii. 
Străzile medievale înguste, se alătură bulevardelor largi, iar clădirile gotice pompoase, vecinează cu cele în stil modern. Alături de un palmier stufos se înalţă modest un arbore de pin. Oraşul pare a fi precum un cocktail exotic, amestecănd în sine romantismul pasiunii maurice, severitatea Spaniei catolice, filosofia greacă şi pofta de viaţă a romanilor. 
Ah! Aceste plaje albe din Alicante... De dimineaţă pînă seara tărziu, sub soarele fierbinte spaniol, se distrează copiii, se bronzează femeile spaniole languroase şi zboară mingea iubitorilor de volei. Apa limpede de smarald a Mării Mediteraniene oferă un plus de răcoare vacanţei. Iar dacă ai ceva timp liber, şi îţi doreşti un strop de linişte şi intimitate, ar fi bine să mergi în rezervaţia marină Tabarka. În liniştea şi pacea de acolo, poţi asculta muzica idilică a naturii. 
Cînd vine seara, Alicante se aprinde în milioane de lumini, astfel, viaţa de noapte îşi intră în drepturi. Pe bulevardul larg de coastă, (Paseo Maritimo) se plimbă agale locanicii şi turiştii, iar la mesele din cafenele se serveşte abundent răcoritoarea băutură din orez – horchata. Din restaurante pluteşte aroma îmbietoare a celei mai adevărate paella valenciene, iar undeva departe, răsună melodiile de flamenco şi picioarele încep să pulseze în ritmul binecunoscut. 
Fiecare stradă de aici este un muzeu şi orice cafenea – un templu al gustului. Aici soarele este înfierbîntat pînă la epuizare, căpătînd o nuanţă de alb, aici nisipul este alb şi podurile albe sunt. Alicante – oraş ce seamănă cu un crin alb, cu liniile riguroase ale bulevardelor  moderne şi cotiturilor bizare ale cartierelor vechi. Iar priveliştea de la înălţimea cetăţii Santa-Barbara, cu siguranţă este ceva extraordinar! 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii