Franta / Turret-Levence

 

Turret-Levens: smarald infinit al Coastei de Azur
 
Orăşel vechi în umbra plantaţiilor de măslini, unde printre frunze se întrezăresc acoperişurile de ţiglă a caselor, unde totul respiră cu tradiţii provensale şi antichitate- acesta e Turret-Levens. Străzi înguste pietruite, stîlpi din fier forjat ai felinarelor, castel din secolul XII-lea – de parcă nu a mai trăit nimeni de atunci, pare a fi un loc neatins de piciorul omenesc. 
 
În Turret-Levens ai la ce te uita, deseori aici se petrec tot felul de festivaluri şi petreceri sub cerul liber. În martie, odată cu sosirea primăverii, oraşul sărbătoreşte festivalul de violete. Aerul se îmbibă cu aroma fină a acestor flori frumoase, iar micile bucheţele decorează fiecare uşă, fiecare geam. Împodobite cu flori, vechile echipaje se deplasează pe aceleaşi străzi vechi iar pe un petec de pămînt în piaţă, prestează jonglerii şi acrobaţii, alături stau măsuţele cu băuturi răcoritoare şi gustări. 
 
Un alt festival dedicat simbolului Turretei- arborele de măsline, sau mai bine spus, ramura de măslin. Pentru populaţia turretă, măslinul este un copac deosebit, aproape sacru, de aceea şi sărbătoresc ei Ziua Măslinului cu mare fast. Tradiţia acestui festival vine din timpuri vechi, cînd oraşul supraveţuia numai datorită producerii şi vînzării uleiului lampant şi a mirului pentru rugăciuni. 
 
Cu toate acestea, în afară de festivaluri şi petreceri folclorice, în Turret ai ce vedea! O mândrie deosebită a cetăţenilor - Biserica Sf. Rosalie. Sfînta este apărătoarea oraşului, iar puterile ei, conform legendei, au salvat Nissa de la ciumă. Dar cel mai important tezaur istoric este Catedrala Mântuitorului, construită în secolul al XIII-lea. Imobil de lux într-un stil gotic, cu vitralii colorate uimesc prin grandoare şi măreţie. 
 
În marea de smarald se oglindeşte albastrul cerului, iar alături înfloreşte măslinul... Viaţa lentă şi veselă din orăşelul provensal curge după cursul său şi nici o criză nu e în stare s-o schimbe. Turret-Levens, ademeneşte cu liniştea sa, cei obosiţi de agitaţia vieţii moderne, încă mult timp îşi vor aminti de oraşul lasciv, care nu se grăbeşte să-şi irosească viaţa. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii