Spania / Sevilla

 

Sevilla: Viaţa în ritmuri de flamenco
„Zăpăcită în depărtări, ea a mestecat
În ceaşca ornamentată  a fiecărui havuz, 
Mierea lui Dionysos, 
Amărăciunea lui Don Juan.”
„Sevilla” Federico Garcia Lorca
 
Oraşul inteligentului şi jovialului Figaro, oraşul orgolioasei Carmen, Sevilla e frumoasă şi ispititoare ca sărutul fierbinte al lui Don Juan. Precum o cochetă seniorita, te atrage şi fascinează, ba pedepsind prin severitatea educaţiei, ba ademenind cu temperamentul pasionantului dans Flamenco. 
Pe malul Guadalquivir se află „Palatul lui Don Juan”, aici i se păstrează sabia, masa de scris şi memoriile sale. Acum în palat se află spitalul deschis de către pocăitul curtezan. De fapt, pentru numele de „Cuibul Seducătorului” mai pretinde o clădire – o căsuţă în stil spaniol, învăluită de trandafiri căţărători, în Piaţa Santa – Martha. 
Giralda – simbolul Sevilliei, un amestec dintre epoci şi civilizaţie. Giralda – moscheea principală a oraşului catolic, mîndria musulmanilor sevilieni, ce a provocat invidie timp de secole în ţările vecine arabe. Giralda – „dorul cleor plecaţi departe”. 
Turnul de Aur – un alt simbol al frumosului oraş. Timp de aproape o mie de ani înfrumuseţează Sevilla, iar cărămizile sale albe, strălucesc la soare auriu, ca şi în perioada dominaţiei maurilor. În prezent este  un muzeu al transportului maritim. 
Sevilla – înseamnă flamenco şi coride. Bătaia pantofilor şi sunetele de chitară, încă se mai aud pe străzile oraşului, în piaţă flutură fustele dansatoarleor iar pasionalii Palmas dau ritm bătînd din palme. 
Bucătăria sevilliană este picantă, avînd o aromă deosebită marocană. La amurg oraşul învie iar la mesele din baruri şi restaurante, sevillienii savurează favoritul tapas. Iar asta nu e un fel de mîncare – este un ritual întreg dedicat serii. Tapas – este o gustare la vin sau bere – tortilla cu condimente şi şuncă, măsline sau jamon. La un pahar de Heres sau Manzanillo, aici neapărat se serveşte tapas. 
Sevilla e frumoasă, precum o seniorita zveltă şi graţioasă, ca o pasională dansatoare de flamenco. Sevilla te fascinează cu strălucirea luminilor, fără să lase pe cineva indiferent. Viaţa se ogoieşte în timpul siestei, iar mai departe... bătaia pantofilor, sunet de chitară...viaţă în ritm de flamenco. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii