Franta / Saint-Paul

 

Saint-Paul- oraşul poeţilor şi romanticilor
 
În desişurile de portocali şi lămîi se ascund stradelele oraşului Saint-Paul iar deasupra lor pluteşte o aromă subtilă de iasomie îmbătătoare care te îndrăgosteşte de această urbe. Aici tînărul prinţ de Monaco, Rainier al III-lea a văzut-o pentru prima oară pe frumoasa Grace Kelly. Şi anume aici, în faimosul restaurant „Porumbelul de Aur”, Yves Montand a întîlnit-o pe Simone Signoret. După cum se ştie, ambele poveşti de dragoste s-au sfîrşit cu nunţi, iar un rol important în asta l-a jucat romantismul oraşului Saint-Paul. 
 
În timpul plimbărilor pe bulevardele şi străzile locale poţi admira chiparoşii, arbuştii de Mimosa şi florile de portocal. Iar mai aproape de ţărm se deschide o vedere uimitoare către stînci care se aruncă direct în mare. Bisericile în stil gotic şi pereţii cetăţii, havuzul din piaţa principală, toate te duc în atmosfera Franţei antice, elegantă şi unică. 
 
Henri Matisse şi Pablo Picasso aveau o deosebită atitudine delicată faţă de acest oraş, apreciind jocul specific de lumină atunci cînd se răsturna amurgul iar pietrele antice ale străzilor vechi se colorau în nuanţe de liliac şi lavandă, iar ziua ambundenţa de lumină şi peisajele luxoase ofereau posibilitatea de a crea pînze nemuritoare. 
 
În livezile ameţitoare, din spatele zidurilor cetăţii, se situează o fundaţie a muzeului. Aici se păstrează obiecte antice, tablourile marilor artişti, dar însăşi clădirea este interesantă- la elaborarea ei participînd artişti şi arhitecţi celebri. Intrarea în muzeu este încoronată de panoul lui Marc Chagall, care a trăit ani la rînd în acest minunat oraş. 
 
În Saint-Paul este imposibil de găsit ceva ce nu-i frumos, care nu ţi-ar fura privirea. De parcă însăşi natura a încercat să creeze un loc feeric, un refugiu pentru scriitori, pictori şi îndrăgostiţi. Şi mergînd pe srtadelele agreabile ale Saint-Paul, admirînd havuzurile graţioase, îţi vine să iei o pensulă pentru a scri o sonată. Sau cel puţin să nu laşi din mînă aparatul de fotografiat, pentru ca fiind acasă să-ţi aminteşti cu dragoste şi blîndeţe de oraşul roamnticilor şi poeţilor- Sain-Paul. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii