Italia / Ravello

 

Ravello: oraşul fermecat
 
Locul ce nu se supune timpului, adevărat paradis pe pămînt, Ravello este o capodoperă a naturii, cărei, aristocraţia locală i-a adăugat luciu prin vile prestigioase şi palate regale. Micuţ şi incredibil de carismatic, acest oraş din vechi timpuri a fost o sursă de inspiraţie pentru poeţi şi pictori, uimindu-i cu peisaje şi frumuseţi mirifice. De parcă a încremenit între cer şi pămînt, ca un sobru paznic la porţile raiului. 
 
Aici, sub nori, spre cerul albastru, şi grădinile edene, nu este uşor de ajuns: sau încerci să zbori, sau te deplasezi cu maşina pe îngustele serpantine ale munţilor. Însă oraşul îşi merită efortul. Ravello – înseamnă stradele împletite, ce se înalţă şi coboară subit, vile prestigioase şi privelişti uimitoare spre valurile de sapfir, care par a fi nemişcate undeva departe. 
 
Se scurg cărări şi tuneluri printre casele medievale, precum firele subţiri a pînzei de pîianjen se întind arcade şi trepte. Iar garduri de epocă, ascund piatra antică, împletite cu trandafir şi iederă. 
 
Vilelele din Ravello – o poveste în piatră, un cîntec imortalizat! Celebra vilă Rufolo, cîntată de Boccaccio în „Decameronul”, frapează de la prima vedere chiar şi pe cei mai experimentaţi călători. Havuzuri neobişnuite, grădini ce atîrnă chiar deasupra mării şi o casă în stilul neobişnuit arab, ca palatul unui şeic – această privelişte este romantică şi fabuloasă. 
 
În sus şi tot mai sus, pe trepte, pe străzi, pe lîngă livezile de lămîi – şi uite că apare minunea, Vila Cimbrone, o creaţie excentrică a lordului englez. Amestecul de stiluri şi epoci, cu tot acest eclectism, este armonios şi uimitor de furmos. Fîntînă din perioada Evului Mediu, iar alături o sculptură grecească. Ecouri ale stilului romanic, nuanţe arabe şi austeritate normană, toate fascinează precum reflexiile unei picturi impresioniste. Dar cel mai frumos loc din această vilă, din Ravello, dar poate chiar şi din toată Italia, este  - „Terasa Infinitului”. Undeva în jos se dezlănţuie valurile, iar dacă te sprijini de bustul Atenei sau lui Apollo, poţi vedea cum pînă la orizont se întind dealuri şi grădini ce se contopesc în marea azurie. 
 
Ravello – un oraş fermecat, luxos şi unic. El inspiră poeţii şi artiştii, şi precum un magician, dăruie frumuseţe, lăsînd în suflet armonie. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii