Cipru / Paphos

 

Paphos: locul de nastere al zeilor
 
După legenda greacă, Paphos este considerat locul de naştere al Afroditei- zeiţa dragostei şi fertilităţii, care a ieşit din adîncurile mării pe mal cucerindu-l pe Zeus. Aici vei găsi totul pentru o vacanţă plăcută: soare fierbinte de vară, marea caldă mediterană, valurile căreia se izbesc de stîncile de pe mal şi o mulţime de locuri pentru distracţii nocturne. Este oraşul cu o istorie bogată şi un prezent modern, este o destinaţie de vacanţă populară pentru străinii în vîrstă bogaţi şi tinerii, iubitori de libertate. 
 
Oraşul antic, înainte de cucerirea Imperiului Bizantin a fost considerat capitala Ciprului, de cîteva ori schimbîndu-se în dimensiuni. La început era un orăşel mic care mai tîrziu a crescut dinspre mal dincolo de munţi. Prin urmare, a fost divizat în două părţi: Kato Paphos şi Pano Paphos fiind intersectate de strada numită în onoarea Sfîntului Pavel. În partea de jos, oraşul abundă în obiective turistice. Muzeul, cu o mulţime de tablouri unice din mozaicuri ce au decorat casele cetăţenilor înstăriţi ai Paphosului antic, băi numeroase ale Afroditei, vila lui Dionysos, zeul vinului, care a fost păstrată, din păcate doar în formă de mozaic. 
 
Poţi face plimbări pînă la cetatea din port, nu departe de ea să stai într-o calmă tavernă gustînd din bucatele naţionale cu vin roşu din podgoriile locale. Sau te poţi alătura marşului ce l-a glorificat pe Poseidon, atunci când fetele merg cu buchete şi coroane de flori spre mare pentru a lăsa florile să plutească deasupra apelor. O alternativă ar fi să înoţi în marea, atît de curată şi liniştită, încît îţi vei dori să te scufunzi mai adînc pentru a apuca de picior o ţestoasă negrăbită. La răsărit, dacă te înţelegi cu pescarii locali, vei ieşi în largul mării, unde ai posibilitatea să prinzi un peşte imens, ce va fi pregătit în cele mai „delicioase”tradiţii greceşti de proprietarul unui restaurant de pe litoral. 
 
Apropo, plajele din Paphos majoritatea sunt cu pietriş, golfuri şi plaje de nisip sunt puţine. Dar cea mai bună dintre ele este- în golful Coral Bay şi Lara, în rezerva cărora vei întîlni drăgălaşele ţestoase de mare şi mici peşti ce se ascund în grotele subacvatice. 
 
Paphos este adesea menţionat în miturile antice greceşti precum o metropolă  în care Zeii savurau viaţa şi dragostea luînd decizii asupra întregii omeniri. Şi odihnindu-te în acest loc pretenţios, vei înţelege de ce anume aici se răsfăţau zeităţile Olimpului. Pentru că Paphos chiar este un loc divin! 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii