Italia / Milano

 

Milano: stai clipă, nu pleca
 
„Obloanele de la o casă mare
Obosite de melodii nocturne
Privesc spre Piazza-Dell-Duomo,
Unde fantomele se aud rîzînd...”
K.T. „Milano”
 
Oraşul luxului şi eleganţei, capitala modei şi designului, centrul cumpărăturilor şi culturii, vechiul Milano atrage iubitorii de shopping şi de fotbal, iubitorii arhitecturilor pompoase şi deliciilor culinare. Oraşul arată ca un mozaic, în care au fost amestecate culori şi nuanţe îndrăzneţe, însă această imagine pestriţată arată surprinzător de armonios. 
 
Catedrala Duomo este mîndria oraşului Milano, fastuoasă şi maiestuoasă, frapează prin frumuseţea sa fluentă. Reliefurile sale par să fie din dantelă, fine şi subţiri, de parcă acele turlului urmăresc de la înălţime întreg oraşul, ca în palme. 
 
Desăvîrşita La Scala, în care visează să cînte cei mai renumiţi cîntăreţi din lume, din afară arată mai puţin sublimă. O simplă clădire veche cu balcoane şi colonade sculptate. Dar înăuntru, totul se transformă: loje luxoase cu nuanţe de aur, candelabre de cristal şi scena...faimoasa scenă La Scala, ce redă vocea lui Caruso şi Callas. Îar în parter şi lojă străluceşte înalta societate – domni eleganţi şi doamne în ţinute de seară. 
 
Milano – extravaganţa gustului! Risotto cu şofran, cotlet a la Milano, aromatul şi pufosul panettone, de se topeşte în gură – reţeta căruia e păstrată în secret de fiecare gospodină – este o plăcere să faci un tur culinar în acest oraş. Şi dacă vrei să faci o pauză de la shopping şi prea multe impresii, atunci locul perfect sunt micile cafenele milaneze şi pizzeriile. 
 
Dacă tot veni vorba de cumpărături... Milano este capitala fanilor înrăiţi ai modei, aici se îmbracă elita mondială şi simplii turişti, cei mai buni designeri îşi prezintă colecţiile cele mai noi, creatorii de modă vestiţi, demult au ocupat aleea Via Montenapoleone cu buticuri pretenţioase. 
 
Încercarea de descrie toate obiectivele turistice şi toate capodoperele arhitecturale ale acestui oraş – nu are nici un sens. Trebuie doar să vezi totul cu ochii tăi, pentru a înţelege şi a simte spiritul acestui oraş. Pentru că Milano îşi merită ovaţiile...
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii