Italia / Mestre

 

Mestre: porţi ajurate ale Veneţiei
 
Un turn cu ceas vechi lîngă o piaţă nu mai puţin veche, fastuosul teatru Toniolo, străzi medievale îmbibate cu miros de chifle proaspete din vechile brutării familiale – aşa arată Mestre, oraşul-porţi ale Veneţiei romantice. 
 
S-ar părea, un oraş mic, traversat de toţi cei care merg în Veneţia ilustră, plictisitor şi neinteresant. Cu toate acestea, Mestere este un oraş fermecător în unicitatea sa, nu mai puţin atractiv decît „vecina” sa pompoasă. În vechile cafenele centenare miros ameţitor a tortino cu prune, unde vizitatorii savurează cea mai delicoasă îngheţată din lume şi servesc cafea aromată. 
 
Vara în parcul Sfântului Giuliano răsună muzica şi se desfăşoară concerte. O plimbare prin aleele umbroase sub melodia „valsului vienez”, involuntar te va copleşi cu vise, iar vederea spre laguna veneţiană adaugă şi mai mult romantism. 
 
În teatrul Toniolo răsună fanfara, şi străluceşte în lumini scena – aici se desfăşoară un alt show spectaculos! Tatrul maiestuos apropae în fiecare săptămînă oferă noi producţii. Concertele se înlocuiesc cu show programe şi spectacole. 
 
În laguna veneţiană începe regata şi bărcile cu pînze alunecă pe apă ca nişte pescăruşi. Anume aici, în micul şi confortabilul Mestre, se desfăşoară celebrele competiţii de sport nautic. Şi publicul, stînd în picioare la parapeţii coastei luxoase, urmăresc acţiunile impresionante. 
 
Pe străzile înguste din Mestre, în cafenele cu terase în aer liber, la o ceaşcă de cafea matinală stau veneţienii. La primele etaje a caselor medievale se ascund magazine de bijuterii şi tarabe cu anticariat, unde poţi cumpăra o mască veche, un evantai sau butoni ce au aparţinut unui cavaler veneţian. În răcoarea medievală a tarabei, la fel ca într-un muzeu, se ascund uneori lucruri uimitoare, care îşi aşteaptă proprietarul. 
 
Străduţele vechi cu miros de copturi proaspete ce vine din brutării, te vor duce în anii copilăriei, pe cînd pîinea era mai dulce şi copacii grandioşi. Mestre – porţile ajurate ale Veneţiei, care a devenit, de fapt, unul din raioanele sale, nu mai puţin interesant decît Veneţia în sine. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii