Franta / La Lande

 

Landes: linişte gasconă
 
Zeci de kilometri de pădure de pini, aer parfumat, izvoare termale şi cerul albastru – acesta e  Landes. Undeva, nu departe de această frumuseţe sălbatică s-a născut cel mai gascon gasconian, căpitanul muşchetarilor regali Cavalerul D'Artagnan. Iar de-alungul golfului Biskaya- dunele de nisip moale, şi miros de pin amestecat cu briza mării oferă aerului o putere cu efect de tratament! 
 
Cu doar o sută de ani în urmă, aici au domnit mlaştini şi băltoace, iar peisajul pustiu evoca mai degrabă plictiseală şi milă. Dar apoi totul s-a schimbat – mlaştinile au fost drenate, în locul acestora s-au săditi arbori de pin iar după o perioadă au apărut izvoare termale. Acuma aici tind să vină turişti din toată Europa, pentru a se relaxa şi trata. 
 
Aici poţi face plimbări prin borul de pin, inspirîndu-i aroma de răşină şi urmărind cum soarele încăpăţînat încearcă să se strecoare printre coroanele dese către pămînt. Iar prin poieniţele tăiate merg bicicliştii şi strălucesc precum farfuriile de argint, micile lacuri. 
 
Coasta este aglomerată de surferi. Valurile înalte şi apa caldă ademensc iubitorii de senzaţiile tari ai surfingului. Este locul unde se petrec unele campionate mondiale la surf iar în zilele obişnuite se petrec master-clase. 
 
În sătucul Eugénie-les-Bains este un sanatoriu SPA de lux, o staţiune balneară. Aici vă puteţi remedia sănătatea făcînd şi un curs de tratamente anti-îmbătrînire. Băi florale, băi de nămol, băi termale, toate astea deja de zeci de ani atrag turiştii. Seara, oaspeţii sunt aşteptaţi la restaurant, unde bucătăria fină Ile - de – France este combinată cu specialităţi picante gasconiene. În acest prestigios interier al sălii puteţi gusta stridii proaspete şi un foie gras delicios savurîndu-le cu un gît de vin bordeaux sau de armagnac. 
 
Oraşul Mont - de - Marsan – capitala celei mai umaniste coride, aici taurii nu sunt ucişi şi nici măcar răniţi. Principala sarcină a toreadorului, în aplauzele entuziaste a publicului, este de a sări peste spatele taurului. 
 
Landes- tratament şi odihnă, liniştea plimbărilor în contemplarea naturii şi viteza echitaţiilor prin dunele de nea. Şi încă mult timp în rutina zilelor, îţi vei aminti de farmecul domol al vacanţei din Landes.  
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii