Italia / Bratto

 

Bratto: locul în care se naşte tăcerea
 
În partea de nord a Italiei, către Alpii Dolomiţi, este un loc în care locuieşte tăcerea, adevărata tăcere montană, rareori perturbată de ţipătul unui vulture şi un domol foşnet de fulgi sărind de sub schiurile ce alunecă grăbit pe traseu. Acesta e Bratto – oraş alpin din adîncul Italiei Nordice, în apropiere de Bergamo.Pe micile strzi de aici, inundate de razele solare, totul respiră cu pace şi linişte. 
 
Culmi maiestuoase şi cărunte, păduri dese, rîuri furtunoase montane, care nu îngheaţă nici în toiul iernii – natura în Bratto frapează prin frumuseţea sa izbitoare. De parcă peisajul de aici nu s-a schimbat de milioane de ani şi numai urmele pe stîncile de la poalele faimosului lac Iseo, arată că totul se schimbă în timp. 
 
Cînd ai chef de senzaţii tari, poţi urca Muntele Pora, care se află nu departe de pîrtiile de schi. Aici vei găsi pante cu dificultăţi diferite: trasee „negre” cu virajuri impresionante, pante ceva mai domoale „roşii” şi cele mai blînde „albastre”. Iar pentru snowboarderi, în Monte-Pora se găseşte un imens parc de zăpadă cu trasee magnifice pentru halfpipe, freestyle şi Slopestyle. Sub soarele blînd străluceşte zăpada densă, apreciată în special de sportivi, iar schiorii zboară pe trasee, plutind pe curbele uimitoare. 
 
Iar seara, în micile taverne din Bratto răsună cupletele „stornello” şi „holodraeho”, iar pe arăgaz fierbe vinul cu adaos de ierburi de munte, dulce şi uşor amărui. Se pare că, chiar şi tăcera montană, precum o crăiasă din vechile poveşti, stă undeva izolată, sorbind din paharul cu licoarea fierbinte şi admirînd vechiul yodel tirolez. 
 
Noaptea, totul se calmează şi Bratto devine iar locul unde locuieşte liniştea. Adevărata linişte montană. 
 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii