Spania / Basque

 

Ţara bascilor: văile munţilor Perinei
Ţara bascilor – înseamnă mici văi printe munţi, unde totul este la îndemînă...”
Miguel de Unamuno
 
Poalele viguroşilor Perinei, luncile verzi şi plajele golfului Biscaya – aşa arată misterioasa ţară a bscilor orgolioşi. Timp de secole, această regiune a fost locuită de păstori, agricultori şi marinari care vorbesc o limbă neobişnuită, diferită de orice altă limbă din lume. Şi acum nu s-a schimbat nimic – bascii vorbesc limba bască, şi nu cea spaniolă şi sunt la fel de orgolioşi cum au fost şi în antichitate. 
Munţii Perinei şi Golful Biscaya strălucesc în toate nuanţele de verde: de la valurile smaraldice a golfului pînă la verdeaţa fină a văilor  montane. Şi de la această explozie de culori, ţi se taie respiraţia, iar de la măreţia munţilor ţi se roteşte capul. În Biscaya sunt ademeniţi alpiniştii şi capriorii de stîncile ianccesibile şi rîurile montane sprintene şi pur cristaline. 
Pamplona – oraşul îndrăzneţilor nebunatici şi a iubitorilor de sporturi exptreme! Aici, în perioada Ferii a Sf. Fermin, emoţiile acaparează totul, air în oraş se desfăşoară non-stop carnavaluri şi iarmarocuri. Elogiul veseliei incendiare, devine momentul descris de Hemingway în „Fiestă” – O turmă de tauri aleargă pe străzile înguste, iar în faţă fug tinerii, ce vor să-şi demonstreze curajul şi vitejia. 
La o sută de kilometri de la ademenitoarea Pamplona, se deschide cu totul alt peisaj, în St. Sebastian, unde se odihnesc vedetele şi mai marii ţării. Între două peninsule se întinde un golf cu plaje aurii şi tihnite. În apropiere se afla un complex balnear "La Perla", în care iubesc să se relaxeze, să se trateze şi să facă proceduri de întinerire, senioritele şi caballeros spanioli. De-a lungul bulevardului Paseo Nuevo, se întind restaurante cu o impresionantă bucătărie bască. 
Ţara bascilor – fermecătoare, misterioasă şi fascinantă... Ea dăruie emoţii palpitante, odihnă sufletului şi corpului, prin savoarea vinului „chacoli”, licoarea mirifică ce se prepară doar aici. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii