Italia / Venetia

 

Veneţia: o poveste sub mască
 
Veneţia este un basm! Clădirile vechi
Ard cu nuanţe sidefii în valuri de ceaţă.
Peste tot tristeţe infinită în ofelirea
Culorilor de toamnă ale lui Tiziano
M.Voloshin
 
Măşti de carnaval, doamne în rochii amuzante de columbiene, cavaleri în costume de arlechin, gondole graţioase, ce alunecă uşor pe canale în melodii de Barcarole, îngînate chiar de bondolier... Nu, nu este o decoraţie de film, reconstrucţie istorică, artificială şi moartă... este Veneţia în zilele de carnaval - romantică, luxoasă şi misterioasă. Veneţia este cîntată de poeţi, pictată de către artişti, unde în loc de trotuare apare oglinda canalelor de apă iar rolul taxiurilor este preluat de bărci. 
 
Veneţia este un oraş-monument, iar fiecare casă este un exponat. Palatele elegante se înalţă direct din ape, pieţile sunt mărginite de valuri, iar leiii veneţieni privesc lumea filosofic zîmbind cu o doză uşoară de ironie. Palazzo Ducale, palatul celebru al dogilor – pompos şi pretenţios, de parcă ar pluti deasupra apei, frapînd cu frumuseţea sa gotică. Lîngă Puntea Suspinelor, pe care fugea Casanova încercînd să evadeze din închisoare, s-au aliniat un şir de gondole. O veche legendă spune că acel cuplu de îndrăgostiţi, care se vor săruta sub pod, nu se vor despărţi niciodată, iar dragostea lor va fi veşnică. Veneţia este oraşul romantismului şi îndrăgostiţilor, a visătorilor şi iubitorilor de frumuseţi eterne. 
 
Sîmbătă seara – este vremea cînd Veneţia se dezlănţuie în distracţii pînă dimineaţa. Pe străzi umblă fete şi băieţi cu gaşca, turiştii binedispuşi şi veneţienii amuzanţi. Toţi se înghesuie pe străzi şi numeroase poduleţe servind bere şi cîntînd împreună cu gondolierii. Cele mai cunoscute zone petrecăreţe, unde nu se opreşte muzica şi mini-carnavalurile se desfăşoară fiecare weekend, sunt Campus – Margherita şi Rialto. 
 
Veneţia este oraşul din vise, oraşul-poveste! Gondole graţioase, poduri sculptate peste canale, catedrale pompoase şi case mici, Veneţia este frumoasă precum o cutie cu surprize. Acest oraş te impresionează de la prima vedere, dar fără să-şi deschidă pînă la urmă frumuseţile. Acest lucru se simte, şi de aceea lumea vine aici iar şi iar, în speranţa de a descoperi farmecul acestui oraş, povestea de sub mască. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii