Italia / Parma

Parma: o doamnă elegantă
 
Elegantă şi stridentă, Parma, arată precum o tînără aristocată, captivînd atenţia chiar şi printr-o simplă referire la sine. Acest oraş este iubit fără a mai face o reclamă intenţionată. Este imposibil să nu uibeşti Parma şi este imposibil să o mai uiţi. 
 
Trotuare largi şi străzi înguste, schimbîndu-se între ele ca într-un caleidoscop. În Piaţa Duomo, se înalţă Baptisteriul, o clădire octogonală din marmură, începută în stil românesc de catre Benedetto Antelami şi completată în stil gotic în 1260. Conţine reliefuri şi fresce din secolul XIII. În răcoroasa clădire, chipurile bizantine a sfinţilor, amintesc de timpurile în care creştinismul era unic. Iar în mijlocul Baptisteriului stă o enormă cristelniţă, sculptată dintr-o bucată mare de marmură. Pînă în prezent aici se botează copii şi adulţi. 
 
Parma nu este doar elegantă, dar, de-asemenea rafinată. Şi bine meritat se mîndreşte cu aşa nume ca: Giuseppe Verdi si Toscanini Arturo, şi cu faptul că aici şi-a găsit pacea rebelul „violonist al diavolului”, Niccolo Paganini. În luxosul Palat della Pelota, se află probabil, cel mai prestigios teatru muzical european şi alte cîteva muzee la fel de importante. 
 
Dar prin muzică şi coloritul bisericilor şi muzeelor, farmecul Parmei nu se pierde. Şi inima oricărui gurmand începe sa bată mai repede doar la menţionarea: şuncă de Parma şi parmezan - "Parmigiano Reggiano". Gustul parmezanului adevărat, este un pic aspru dar în acelaşi timp fin. Este greu de descris, cel mai bine ar fi să guşti din el, la o măsuţă în cafenea, cu un pahar de vin răcoritor Chianti, savurînd gustul delicat şi moale al acestui caşcaval. 
 
Parma – elagantă şi rafinată, cucereşte chiar şi oaspeţii ocazionali, care traversează oraşul prin tranzit. Iar turiştii pleacă de aici cu semicercuri de caşcaval „Parmezan” şi cîteva sticle de vin spumant roşu, lăsîndu-şi inima în schimb... Inima, care încă va mai tresări la fiecare gustare de şuncă de Parma, iar în memorie vor învia imaginile Baptisteriului roz din piaţa Parmei... 
 

 

 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii