Italia / Napoli

 

Napoli: oraşul legendelor
 
„Pe bună dreptate, se spune ca Napoli, este un „paradis locuit de diavoli” dar aceştia sunt diavoli amuzanţi şi vii, nepăsători şi leneşi, blajini şi neastîmpăraţi, drăguţi daca nu sunt contrazişi. Aproape toţi în Napoli, încearcă să facă înşelătorii, însă o fac repede şi plăcut, numai dacă apare o astfel de posibilitate. „
G. Morton
„De la Roma spre Sicilia”
 
Locul de origine al pizzei italiene, tîrgurilor gălăgioase şi a sunetelor de chitară, lipsit de griji şi distractiv, Napoli cucereşte de la prima privire. Napoli – înseamnă propriul dialect, propria manieră de comunicare, cu gesturi energice şi emoţii agitate. 
 
Centrul istoric al oraşului Napoli, s-a format din arhitectura veche greacă şi romană, din ruinele coloanelor antice greceşti, porţile oraşului, vile istorice şi Domul principal. 
 
Piaţa verde neapolitană a Municipiului – bijuteria oraşului. Monumentul pompos al regelui Victor Emmanuel al II-lea, încoronează piaţa precum o diademă regală. 
 
Să fii în Napoli şi să nu vezi litoralul este imposibil. Să faci o plimbare şi să ratezi şansa de a efectua o promenadă pe barcă în largul mării, este imposibil. Iar din golf, se deschide o privelişte mirifică spre Napoli, ce seamănă la un oraş construit din jucării pentru copii, din cuburi-case colorate şi castele cu trunuri ascuţite. 
 
Cetatea antică Castel Sant-Elmo, stă la paza oraşului chiar la marginea golfului. De aici, din piaţa panoramică, se deschide o privelişte spectaculoasă către oraşul de la poalele vulcanului. Şi iarăşi, alături de unul din turnurile cetăţii, se înalţă faimosul Vezuviu, care a şters la începutul mileniului de pe faţa pămîntului, Pompei şi Herculaneum. 
 
Mergînd prin oraş, admirînd monumente şi palate, nu este de mirare că vei flămînzi. Iar în acest caz, merită să cauţi una dintre cele mai vechi pizzerii din oraş, pentru ca neapărat să guşti din adevărata pizza neapolitană „Margherita” asezonată cu roşii, busuioc şi mozzarela, fină şi uşor picantă. O felie de pizza cu un gît de chianti răcoritor – şi energia îţi este garantată pentru încă o oră de plimbări prin binevoitorul Napoli. 
 
Napoli este unul dintre puţinele oraşe din Italia, care mai păstrează încă grandoarea Romei antice. În ciuda catastrofelor prin acre a trecut, el a supraveţuit, pentru ca lumea să-l admire încă mulţi ani înainte. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii