Franta / Montpellier

 

Montpellier – oraşul însorit al tinereţii
 
De-a lungul cartierelor şi străzilor medievale se extind şiruri de tarabe vechi, buticuri scumpe şi magazine. Alături de clădirile antice s-au situat case din epoca romană, printre care s-au strecurat şi zgărie-norii moderni- de parcă ar fi un muzeu de arhitectură sub cerul liber! Dar nu e un muzeu, e Montpellier- oraşul soarelui, studenţilor şi artei! 
 
Aici soarele străluceşte 300 de zile pe an, străzile de aici miros a ierburi provensale, aici unul din 4 e student. Se crează impresia că bulevardele şi pieţele sunt pline de tineri, de aceea şi Montpellierul milenar pare a fi în floarea vîrstei!
 
În verdeaţa densă a grădinilor şi parcurilor se ascund muzee şi monumente arhitecturale. Bulevardele largi se înlocuiesc cu stradele înguste, răsună havuzurile, iar pe la margini se înşiră cafenele şi taverne. Iar în taverne doar tentaţii- bucătărie sudică şi un cocktail arzător cu condimente orientale, soare fierbinte, stropi de apă sărată a mării şi ierburi aromate de Provance. 
 
Peşte la grătar, creveţi şi scoici, brazhol cu brânză topită, mirodenii şi vin, faimosul vin din sudul Franţei, ce a absorbit aroma ierburilor şi culoarea soarelui. Iar pentru desert- bombonele- caramele din miere şi lemn dulce. Deja de sute de ani grissetele se consideră specialitatea Montpellierului, iar cutiile din staniol, în care se vînd, au devenit obiecte de colecţionare. 
 
Serile se aprind în felinare şi studenţescul Monpiller se distrează pînă dimineaţa. În Complexul de agrement  Odysseum patinele cuplurilor fac cercuri de jur împrejur, cinefilii privesc filme iar pe ringul de dans pînă în zori răsună muzica. 
 
Montpellier - este un muzeu. Însuşi fiind precum o piesă de muzeu, oraşul preţuieşte şi păstrează amintirile. Muzeul Fabre adăposteşte cea mai mare colecţie de arte fine, muzeul Languedoc deschide enigmele istoriei şi culturii din Sud, iar muzeul de mobilă povesteşte despre dezvoltarea modei în domeniul mobilierului. 
 
Însă, chiar şi de la emoţii şi impresii plăcute poţi obosi. Şi dacă acest lucru se întîmplă, atunci este momentul pentru o plimbare cu barca pe canalul de amiază şi să inspiri aer proaspăt. După care o promenadă lentă pe aleile din Grădina Botanică, celei mai vechi grădini din Europa, va fi perfectă. 
 
Cînd va sosi timpul despărţirii de veselul şi primitorul oraş, merită să iei cu tine o sticlă de vin local, plin de soare şi iubire. Şi să nu uiţi punga cu ierburi aromate de Provence, care mult timp îţi va aminti de Sudul fierbinte şi ospitalierul Montpellier. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii