Franta / Lyon

 

Lyon: romantism şi eleganţă
 
Lyon este o atmosferă romantică a eleganţei şi rafinamentului, un voal uşor de misticism medieval şi utilitate modernă. Mirosul de castane coapte şi savoarea vinului roşu de Burgundia pluteşte deasupra străzilor din Lyon oferîndu-i un şarm unic şi neobişnuit. Însăşi lyonienii afirmă cu un zîmbet dulce că oraşul lor este inima Franţei. Bulevardele umbroase în culori castanii se înlocuiesc cu stradele medievale în care se ascund curţile. De-a lungul străzilor se întind magazinele de suveniruri, tarabele şi Bouchonurile- celebrele restaurante lyoniene. Aşa arăta Lyonul o sută de ani în urmă, aşa arată şi azi. 
 
Lyon este numit "capitala a vinului" din Franţa. Aici vinul este ridicat la rang de băutură a zeităţilor. Aici au loc simpozioanele şi seminarele vinificatorilor, unde se împart cu secretele măiestriei maeştrii vinificaţiei. Iar în luna noiembrie, străzile Lyonului se umplu de carete cu butoaie şi borcane- începe veselul Beaujolais Nouveau, festivalul vinului nou! Cîntă orchestra, se înşiră mesele, iar pe mese stau butoaiele cu noul vin Beaujolais, tot oraşul sărbătoreşte la petrecerea incendiară! 
 
Bouchon – restaurante lyoniene. Unul dintre cele mai vechi şi faimoase- Chez Abel. În meniu doar feluri de mîncare lyonieză testate în timp- quenelles shuchi cu brînză şi smîntînă, cîrnaţ cu sînge, şi vin roşu. Iar la desert- castane prăjite înmuiate în vin. Gustul lor unic cucereşte pe oricine!
 
Lyon, în istoria sa, a fost distrus nu o dată, dar într-un fel misterios a reuşit să păstreze urmele unui trecut glorios. Acest oraş poartă în sine o putere secretă, nu în zadar se consideră a fi capitala masoneriei. Aici, în faţa lojei francmasonilor a jucat misteriosul Conte Cagliostro, aici a trăit Nostradamus. În muzeele locale poţi vedea lucrările unor pictori celebri, iar în Muzeul de Textile vei admira celebra mătase lyoniană. 
 
Înainte de a părăsi „inima Franţei”, merită să faci o raită în vechea brutărie- Voisin. Aici se pregătesc cele mai gustoase pernuţe din aluat de migdale în glazură de ciocolată. Acestea se vînd în cutiuţe verzi de catifea, şi vor fi o amintire plăcută din minunata vacanţă petrecută  în frumosul Lyon. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii