Italia / Lago Maggiore Lacul

 

Lacul Maggiore: staţiune dintre două lumi
 
„Aici totul e altfel.Aici lacul e ca marea, 
Cu valuri izbindu-se de poala munţilor. 
Aici palmierul vecinează cu pinul
Pribeagul sudic – încîntă privirea.”
N. Dahl „Lago Maggiore”
 
Litoral împînzit cu flori de camelii, grădini îngrijite şi oglinda fină a apei mărginită de Alpii maiestuoşi – aşa arată lacul Maggiore chiar la periferia Lombardiei. Dacă ar fi să facem o clasificare a locurilor ce pot fi numite „raiul pe pămînt”, atunci lacul Maggiore s-ar situa printre primele locuri. Aici aerul e pur şi transparent, iar aroma grădinilor şi pajiştilor, chiar te ameţeşte. 
 
Lacul Maggiore este una din statiunile de lux din Italia. Acest albastru senin al cerului şi al apei i-au inspirat pe Dickens, Flaubert şi Dumas. Stendhal fiind îndrăgostit de această natură excepţională, fascinat de grădinile cu flori şi de malurile stîncoase, scria: „Dacă ai o inimă şi o cămaşă, vinde cămaşa, şi vin-o aici, la lacul Maggiore”.
 
Datorită apropierii de staţiunea de schi, turiştii au şansa de a se pomeni într-o singură zi în două lumi diferite: pe nisipul cald de pe litoralul lacului tihnit sau în vîrtejul de nea al traseelor Zermatt si Cervinia. 
 
Lacul reuneşte o mulţime de mici oraşe, care s-au răspîndit pe tot litoralul. Stresa – cel mai mare dintre ele. Aici confortul este oferit de Primăria locală dintr-o piaţă mică, străzile înguste neted pavate şi aroma de cafea tare, ce te însoţeşte în timpul plimbărilor pe jos. De pe malul Stresei, la fiecare oră merge barca ce oferă o croazieră pe lac, de la ţărmul italian pînă în Elveţia. 
 
Lacul Maggiore, este ca o operă de artă, decorată cu vile vechi, mănăstiri pitoreşti şi cu mici oraşe medievale. Una dintre cele mai interesante obective turistice ale lacului este – Mănăstirea Sf. Caterina, ce se înalţă deasupra apei, pe o margine de stîncă. Conform legendei, a fost construită de un negustor, care a scăpat nevătămat de furtună jurînd că va duce un stil de viaţă solitar. 
 
Lacul Maggiore, este o combinaţie dintre natura uimitoare şi istoria castelelor antice. În liniştea naturii, în stropii de apă la marginea litoralului stîncos, se pierde agitaţia zilelor cotidiene, şi cu fiecare gît de aer proaspăt, în suflet pătrunde armonia. Poate ăsta e motivul pentru care, cei ce au fost pe malurile lacului Maggiore, tind să revadă aceste frumuseţi idilice iar şi iar. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii