Franta / La Rochelle

La Rochelle / Insula Re: floare marină
 
Căsuţele confortabile sub gresia portocalie a acoperişurilor, grădini înfloritoare şi vuietul oceanului, crează o imagine idilică pastorală. Totul e drăguţ, elegant şi negrăbit. Astfel se prezintă insula Re- un loc îndrăgit de cei care preferă frumuseţea calmă în loc de lumini orbitoare şi agitaţie. 
 
Cu doar două decenii în urmă, pentru a ajunge pe Insula fabuloasă era posibil doar cu feribotul de la faimoasa La Rochelle. Spre briza moale încărcată de romantism, întinderea albastră a oceanului şi ţipetele pescăruşilor deasupra plajelor de nea care tot rămîneau pustii. Acum, din La Rochelle pînă la insulă se întinde un pod cu o lungime de trei kilometri, dar uite că viaţa de aici a rămas neschimbată. Aici încă mai găseşti linişte şi magie, pescăruşii încă mai ţipă deasupra oceanului şi briza moale mai adie...
 
În culoara albă a florilor de portocali s-a refugiat capitala insulei- San Martin de Re. Oraşul-port, construit pentru protecţie, de-a lungul secolelor nu şi-a schimbat aspectul. Aceleaşi străzi pavate, case imaculate din piatră, aceleaşi pieţe de legume şi tarabe cu peşte, unde pescarii locali îşi vînd capturile. 
 
Iar după pod... La Rochelle! Oh, La Rochelle, aici adevărul se amestecă cu ficţiunea, cu toate astea, vechea cetate nu devine mai puţin dorită. Hughenoţii, D'Artanyan, sărbătoarea a patru prieteni-muşchetari în timpul asediului, Ducele de Buckingham şi Cardinalul Richelieu... Aici, în La Rochelle, romantismul războaielor şi compromisurilor merg de mînă cu istoria lăsînd doar armonie. 
 
Case vechi cu streşine ce atîrnă, cu arcade ce protejează de ploaie, se înlocuiesc cu vile pompoase din epoca renascenitstă şi clădiri din piatră cu drene. Toată această imagine crează o atmosferă uimitoare şi unică în La Rochelle. Uneori ţi se pare straniu să vezi pe aceste vechi şi anticariate străzi, oameni în haine moderne. De parcă e gluma unui pictor ce a combinat scenariile a două tablouri în unul singur. 
 
Şi rătăcind pe stradelele înguste din La Rochelle, ajungi la plajele pustii de pe insula Albă Re şi să te laşi desfătat în pacea şi liniştea ce domnesc aici, unde albastrul oceanului se întrece cu azuriul cerului, deasupra nisipului imaculat urlă pescăruşii iar pescarii îşi trag plasele... 
 

 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii