Franta / Eze le Village

 

Eze-le-Village: călătorie în timp
 
Un adevărat sat medieval, muzeu sub cerul liber, Eze-le-Village îşi salută oaspeţii! Dacă îţi doreşti să vizitezi un castel vechi-vechi şi să vezi cum se aprind felinarele cu ulei în amurgul serii, atunci destinaţia ta este către locul pitoresc de pe Coasta de Azur a Franţei- satul Eze-le-Village. 
Străzile încîlcite şi bobinate duc spre castel, la porţile caselor cu mînere forjate pentru a bocăni. Ferestre închise cu obloane, iar în nişe stau figurinele vesele ale piticilor şi zînelor. Acestea avînd o misiune specială- de a proteja gazdele de spiritele rele şi oameni macabri. Lîngă uşi şi în colţurile casei atîrnă cîrlige cu lampe de ulei. Pereţii caselor sunt vopsiţi în culori aprinse- locuinţa comerciantului are desene cu mărfuri, a navigatorului are pictată o corabie cu pînză. Acuma deja, aici vei găsi o galerie de artă sau un magazin. 
Tarabele vînd mărunţişuri şi suveniruri simpatice. În hanuri şi taverne se serveşte vin rece şi stridii iar micile brutării miros a baghete şi chifle proaspete. În Eze-le-Village timpul s-a oprit în loc, încremenind în faţa acestei frumuseţi într-o admiraţie mută...
Iar în castelul din vîrful muntelui se află un hotel luxos. Porţi mauritice, cu turnuri uşor bancarizate – intrare în parcul magnific cu pini antici. De la terase se deschide o panoramă spectaculoasă către Marea Mediterană şi atunci devine clar de ce acest mic sat medieval atrage atît de mult elita- o astfel de furmuseţe nu vei găsi nicăieri mai mult! Aici şi-au petrecut vacanţa Charlie Chaplin şi Gina Lollobrigida, apoi s-au oprit  John Lennon si Yoko Ono, de multe ori în castel s-a cazat  Catherine Deneuve. 
Celebrul filosof Friedrich Nietzsche a trăit într-un confortabil "muzeu" 18 ani şi a scris aici, înconjurat de fantome ale trecutului multe din cărţile sale, inclusiv celebra lucrare "Cuvintele lui Zarathustra." Mergînd în jos, spre mare şi plaja de nisip, pe cărarea lui Nietzsche, îţi doreşti să mai oferi o ultimă privire. Ca să mai vezi odată zidurile vechi, străzile pitoreşti, şi castelul din topul muntelui. Ca să te asiguri - o călătorie în satul medieval provensal nu e un vis dar o realitate, o realitate viu colorată şi magică!
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii