Marea Britanie / Edinburgh

 

Edinburgh  este o capitala in miniatura cand o compari cu alte capitale europene. Nu e nici macar cel mai mare oras din Scotia (acest statut este rezervat pentru Glasgow).Avantajul e, insa, ca avand doar 500.000 locuitori, capitala e suficient de mica incat sa permita accesul rapid la toate atractiile importante.Majoritatea atractiilor din Edinburgh se gasesc in Orasul Vechi, centrul medieval al capitalei. Mai toate locurile si monumentele din zona spun povestea unui trecut turbulent si legendele orasului misterios de odinioara.
 
Principala atractie din orasul vechi este, bineinteles, castelul Edinburgh, cel mai vizitat castel din Scotia. Urmeaza Royal Mile (trad. 'Mila Regala'), strada istorica de 1.5 km care leaga castelul de palatul Holyroodhouse, resedinta oficiala a reginei in Scotia.
 
Royal Mile reprezinta coloana vertebrala a Orasului Vechi, multe din atractiile principale aflandu-se aici. Este presarata pe o parte si alta cu stradute laterale, foarte inguste, cunoscute drept closes si wynds. Cea mai frumoasa dintre acestea este Advocate's Close, de unde se vede Monumentul lui Scott, insa cea mai vizitata este Mary King's Close. Mila Regala este, de asemenea, presarata cu numeroase biserici, cea mai impozanta fiind catedrala St Giles.
 
Plimbandu-va pe stradutele inguste din Orasul Vechi veti afla:
 
  • Povestea lui Deacon Brodie, cetatean respectat al orasului pe timp de zi si hot pe timp de noapte a carui viata dubla l-a inspirat pe Robert Louis Stevenson sa scrie Doctorul Jekyll si Domnul Hyde.
  • Despre Burke si Hare, criminali in serie care au exploatat cererea in crestere de cadavre din partea studentilor de la medicina pentru a comite 17 crime.
  • Povestea lui Greyfriars Bobby, cainele Skye Terrier a carui loialitate fata de stapanul sau, de la al carui mormant nu s-a despartit pana la moartea sa, care a impresionat atat de mult incat i s-a ridicat o statuie de bronz in fata cimitirului Greyfriars.
Mare parte din Orasul Vechi este format din cladiri inalte de 6-7 etaje, vechi de cel putin 4-500 de ani. Acestea sunt primele zgarie-nori din Edinburgh (datorita lipsei de spatiu, municipalitatea vremii a hotarat dezvoltarea pe verticala).
 
Alte atractii celebre din Orasul Vechi sunt: Ramsay Gardens, cea mai scumpa zona rezidentiala din Edinburgh, strazile Grassmarket si Victoria Street si cimitirul Greyfriars de pe strada Candlemaker Row (locul de odihna al celebrului Skye Terrier, Greyfriars Bobby).

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii