Franta / Bordo

 

Studiu în culori Bordeaux...
 
Bordeaux...Acest oraş este precum vinul roşu din sud, cu savoare intensă, uşor acidulat, arome complexe şi gust plăcut. Îmbătător, ademenitor, nu te poţi sătura de el, nu te plictiseşte... Oraşul lui Montesquieu, Montaigne, şi Hugo, oraşul artei, literaturii şi istoriei, un oraş-cocktail, catifelat şi lejer. 
 
Bordeaux-ul istoric, îşi duce propiul letopiseţ de la Port de la Lune, (Portul Lunei), unde înaintea erei noastre, au trăit teribilii celţi. Curba afluentului Garrone, ce aminteşte forma semilună, a devenit o parte din emblema oraşului. 
 
Aici a domnit frumoasa Eleanor de Aquitaine, Rgina cu ochi verzi ai Franţei şi Angliei. În epuizarea languroasă a Sudului fierbinte, ea a creat minunata Curte a Dragostei, şi a dat însoritul Aquitaine sub autoritatea coroanei pedante a englezilor. Iar, în secolul al XVIII, Bordeaux a devenit strălucitorul oraş al Boemiei franceze, care inspira şi ademenea poeţii şi pictorii ca un pahar de vin roşu catifelat. 
 
Pentru plimbările şi promenadele de seară nu este nimic mai potrivit de cît grădinile publice din Bordeaux(Les Jardins Publics). Aici poţi rătăci pe alei inspirînd aerul încălzit de soare...sau poţi organiza un picnic pe vesela pajişte. Fă o vizită cafenelelor din parc unde chelnerii amabili şi zîmbăreţi te vor servi cu foi gras şi lamperia(petromizoni în vin roşu), iar la desert îţi va propune delicioasele prăjituri Kanel, care nu se mai prepară niciunde în lume. 
 
Bordeaux- înseamnă viaţă de noapte vibrantă sub ritmuri nebune de melodii spaniole. Piaţa Victoriei, cartierul Shartron, cartierul Saint-Michel- în restaurantele de lux ale acestora, baruri şi cluburi, viaţa nu se opreşte nici pentru un minut. 
 
Dacă viaţa, dintr-o dată a devenit gri şi plictisitoare iar zilele monotone, atunci merită de vizitat Bordeaux-ul jovial, să bei un pahar de vin roşu şi să faci o plimbare prin frumuseţile străzilor ale acestui oraş. Şi viaţa iar va străluci în culori aprinse iar plictisul se va retrage ruşinos. Important, e să nu uiţi o sticlă cu vin de  „Bordeaux” la plecare, şi fiind acasă, savurînd din licoare, vei simţi din nou gustul bogat al soarelui francez. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii