Franta / Avignon

 

Avignon: o călătorie în Franţa medievală
 
Pereţi zgrimţuroşi ai cetăţii, străzi înguste cu case mici şi impunătorul Palat Papal monumental- înseamnă Avignon. Sub cerul albastru de Provence, de sute de ani, stă acest oraş, ca un mim vesel ce poartă masca severităţii. Rătăcind pe străzile din Avignon, te întorci cu cîteva secole în urmă, şi aştepţi, ca după porţile masive din piatră o să apară un cavaler pe cal alb, iar de la geam îşi v-a scăpa batista o ducesă frumoasă. Şi undeva pe malurile Ronului stă tînărul Petrarca şi tânjeşte după Laura cu părul de aur.
 
Călătoria în Avignon este şansa de a cunoaşte Franţa medievală, veselă şi curtezană... În curtea  vestigiilor monumentale ale Palatului Pontifical se mai păstrează atmosfera secolului 14, riguros şi poetic. Iar lături, în piaţa l’Horloge, lîngă turnul oraşului, cîntă fluierele şi se plimbă pe picioroange clovnii amuzanţi, de parcă menestrelii şi trubadurii din secolul 15 au sosit în secolul 21 pentru a distra publicul plictisit. 
Vizavi de Palatul Papal stă, de parcă crescut din stîncă, catedrala gotică Notre-Dame des Doms, maiestoasă şi inabordabilă ca o citadelă. Undeva departe, domolul Ron, mîngîie faimosul Pod Sf. Benešov, care este cîntat în celebra piesă franceză:
 
«Sur le pont d'Avignon
On y danse, on y danse
Sur le pont d'Avignon
On y danse tout en rond»
Se pare că şi cîmpurile de lavandă, întrezărite la orizont, cîntă cu ardoare unindu-se vocii celebrei- Mireille Mathieu. 
Fiind obosit de atîtea impresii şi simţind nevoia de o gustare, micile cafenele sub planele de aur a copacilor, cu scaune din nuiele împeltite, te vor servi amabil cu delicii din „bucătăria soarelui”. Şi savurînd impresiile cu un pahar de chir, ameţitor şi dulce, îţi doreşti să rămîi în acest magnific oraş pentru totdeauna. Sau cel puţin să revii aici, pentru a te bucura încă odată de cerul lavand, apele domoale ale rîului Ron, şi să-i asculţi pe modernii menestreli din piaţa l’Horloge. 
 

Inapoi spre lista de orașe și stațiuni

Partenerii nostrii