Japonia

 

Japonia- o ramură de sakura, o frunză de arţar. 
 
„Eu am văzut, au înflorit
Ramurii copacului de cireş,
Dar în beznă abia se simte
Parfmulul de ceaţă
Curgînd din cerul noctrun” Sadaie Fujiwara
 
Japonia...Fuji, flori de cireş, grădina pietrelor...Progrese, tehnologii, roboţi...Împărat, gheişe, smaurai... Japonia este misterioasă ca şi chipul lui Buddha. Călătoria prin ea- ca un zbor pe o altă planetă. Discretă şi prietenoasă, tradiţională şi modernă, este întratît de inegalabilă şi unică încît nu poate fi comparată cu orice altă ţară din lume! În sudul ţării, unde răsare soarele fierbinte, se întind plamieri ca într-un peisaj tropical. În Nord- culmile munţilor înzăpeziţi, creează tabloul. Şi peste tot e armonie, linişte şi capacitatea de a vedea frumosul într-o piatră sau o frunză căzută din copac. Frumuseţea zilnică şi din fiecare minut. Descrierea Japoniei într-un scurt articol, este imposibilă. Doar o poţi atinge uşor, ca să-i simţi spiritul, şi să o iubeşti.
 
Sakura- simbol al Japoniei. Ramură cu flori de cireş. Frumuseţe ridicată la statut de divinitate. Pămîntul este invadat de culoarea roz şi toată ţara sărbătoreşte Hanami-  „privirea sakurei”. Sărbătoarea nu are o anumită dată, sau termeni, are un anumit ritual. Pentru a urmări copacii înfloriţi, oamenii se unesc în grupuri, din care fac parte membrii de familie, prieteni sau chiar colegi. Sub crengile de sakura se întind covoraşe, se scot sticle de sake şi „onigiri”(biluţe din orez) şi se admiră ramurele împînzite de alb, roz sau chiar violet-purpuriu a florilor. Nu le rup, nu le ating. Doar le privesc. Hanami- un motiv minunat pentru japonezi de a pleca mai devreme de la serviciu iar conducerea încurajează picnicurile de sub sakură .
 
Tokyo- un oraş nu mai puţin izbitor de cît toată istoria Japoniei. Zgârie-nori fantastici, par a fi coborîţi din afişele epopeelor spaţiale, care surprinzător se completează cu grădina pietrelor. Fiind în raionul Ginza sau Shibuya, ivetibail te pomeneşti în tăcerea admiraţiei. Ecrane gigante, semnale şi afişe luminoase, creează impresia unei imagini complet ireale. La această imagine fantastică, la cîţiva metri de la agitaţia urbană, se adaugă şi o oază a culturii care ademeneşte doar cu liniştea şi calmul budist. De exemplu, aproape de cartierul gălăcios Shibuya, se află Meiji- cel mai mare complex de temple din Tokyo. Iar nu deaprte de cartierul de afaceri Ginza, se găseşte clădirea teatrului Kabuki. Privind la acest straniu cocktail, vei simţi o armonie uimitoare. 
 
Pentru a descoperi şi a înţelege oraşul Kyoto- trebuie să-i dărui o viaţă trăită aici. 
Aici timpul s-a oprit din mers...În vechiul Kyoto, în cartierul Gion se plimbă gheişele iar în Fushimi, Maestrul Sake, atent alege orezul şi apa destinate preparării acestei băuturi. În Sanjusangendo tinerii arcaşi, ca şi mii de ani în urmă, în ziua majoratului participă la competiţie. Şi asta nu e o momeală pentru turişti, este un mod de viaţă, este devotamentul faţă de tradiţii, este Japonia adevărată...
 
Ceaţă şi ploaie tomnatică
Chiar dacă Fuji rămîne invizibil...
Cît de mult bucură inima!
 
Fuji- o simfonie de culori şi linii precise, pare a fi coborîtă din gravurile vechi Hokusai. Simetria perfectă a acestui oraş este pentru japonezi un simbol al frumuseţii şi armoniei. El este furmos în orice perioadă din zi sau an, dar în dimineţile de primăvară, în spuma roz a florilor de cireş Fuji este unic! Iar în toamnă, într-o rochie roşie din frunze de arşar, Fuji întîlneşte Himatsuri- sărbătoarea focului. Mulţimi de japonezi, înconjuraţi de călugări budişti, cu torţe de trei metri, săvîrşesc ascensiunea pe muntele sacru. Fuji este asemenea unei zeiţe tinere, care odată ce-şi lasă  ţinuta albă, îşi pune veşminte în culoarea focului. Un spectacol hipnotisant şi fascinant! 
 
Pe cer luna pare a fi
Un copac tăiat din rădăcină: 
Şi albeşte tăietura proaspătă...(Base) 
 
Acest lucru este posibil doar în Japonia - Mii de oameni se adună pe data de 15 a primei luni de toamnă pentru a privi luna plină de la apus pînă la răsărit. Tsukimi- „Sărbătoarea admirării lunii”. Capacitatea de a preţui lucruri ce par a fi simple la prima vedere- un prun în floare, frunzele purpurii de arţar, simetria pietrelor, luna plină- frapează şi surprinde! Şi involuntar încetineşte pasul, te orpeşti şi vrei să priveşti în jur. Să observi frumosul. Să simţi armonia. 
 
Agenţia de turism OK TRAVEL vă propune o călătorie mirifică în „Ţara Soarelui Răsare”. Mangerii noştri vă vor ajuta să alegeţi cel mai potrivit sejur în minunata Japonie. Descoperiţi farmecul şi misterul Japoniei împreună cu OK TRAVEL. 
 
 

Inapoi spre lista de țări

Partenerii nostrii